J5 N 6 - Alzheimer West-Brabant

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

J5 N 6
NIEUWSBRIEF

6 SEPTEMBER 2019                                                                   JAAR 5                                                                          NUMMER 6EXTRA NIEUWSBRIEF SEPTEMBER

ACTIVITEITEN ALZHEIMER CAFÉS
OP EN ROND WERELD ALZHEIMER DAG 21 SEPTEMBER
SAMEN BEWEGEN

ALZHEIMERCAFÉ ROOSENDAAL

De maandelijkse bijeenkomst van het Alzheimer Café Roosendaal wordt op maandag 16 september in een feestelijk jasje gestoken. Het thema is ‘Dementievriendelijke omgeving’.
Ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag is de plaats van ontmoeting, anders dan gebruikelijk, niet De Brink maar de vernieuwde kapel in Wiekendael. Het kinderkoor olv van Martine van de Kar verwelkomt bezoekers vanaf 19.00 uur. Door middel van sketches laten
Ida Verbiest, Marga Koster en Martine van de Kar zien hoe we dementievriendelijk kunnen worden/zijn.
Dementievriendelijk zijn = dementie herkennen en vervolgens iets betekenen voor mensen met dementie, zodat zij zich begrepen en veilig voelen. Casemanager dementie Gerben Jansen neemt ons mee door Dementievriendelijk Roosendaal. Zijn collega casemanager Carine van de Riet zal met haar team van Groenhuysen ‘proeffietsen’ ter voorbereiding van de fietstocht 2bike4Alzheimer, op 21-22 september in Voorthuizen.
Het programma duurt tot 21.30 uur. De toegang is gratis. Adres Wiekendael: Kalsdonksestraat 89.

ALZHEIMERCAFÉ HALDERBERGE

Belangenbehartiger Halderberge, Annelie Gert, en Ruud van den Eeden zijn beiden betrokken bij de organisatie van Wereld Alzheimer Dag. 21 september is dé dag in Halderberge.

- Halderberge werkt samen met bibliotheek VANnU aan een project dat op 21 september wordt gepresenteerd. Marokkaanse dames die een taalcursus volgen op De Schittering, gaan in gesprek over dementie en eenzaamheid binnen hun gemeenschap.
Ook hun kinderen worden hierbij betrokken. Samen hebben ze een herinneringskoffer samengesteld over Marokko.

- Ook op 21 september opent burgemeester Vonk een dementheek in de bibliotheek in Oudenbosch. Het is de bedoeling dat de uit te reiken herinneringskoffer een vaste plek krijgt in de bibliotheek.

- Vrijwilligers van de bibliotheek volgden op 26 augustus onder leiding van Ruud van den Eeden en Arie Slob de training van Samendementie Vriendelijk. Op 21 september volgt de overhandiging van het certificaat.

- Woonkwartier stelt tafels, stoelen en een partytent beschikbaar. AH Oudenbosch zorgt voor een hapje en een drankje.

- Dutch Dance Academy is benaderd voor een optreden met het oog op het thema.

ALZHEIMERCAFÉ STEENBERGEN

Steenbergen gaat mee in het thema ‘Beweging en valpreventie’, al vindt men hier wel dat er al meerdere malen iets aan het belang van bewegen centraal in de activiteiten heeft gestaan.
Activiteiten rond WAD zullen plaatshebben in en om Hof van Nassau. De locatie fungeert als publiekstrekker, omdat velen nog niet in dit nieuwe gebouw zijn geweest.
De plannen:
- Workshop valpreventie
- Beweegroute rondom het Hof van Nassau
- Muziek
- Gezonde hapjes
- Info-markt


ALZHEIMERCAFÉ BERGEN OP ZOOM

Een projectgroep van het Alzheimercafé Bergen op Zoom en een werkgroep van Dementievriendelijke Gemeente hebben samen gewerkt aan een programma rond Wereld Alzheimer Dag dat liefst drie dagdelen beslaat. Ze zetten in op het thema Bewegen.
- Maandagmiddag 16 september: Beweegprogramma met wandelingen olv stadsgidsen door de binnenstad langs een indrukwekkende fotoroute in het kader van 75 jaar bevrijding van Bergen op Zoom. Stop in de Ontmoetingskerk op het Bolwerk. De wandeling staat open voor mensen met dementie en hun naasten en biedt de kans om herinneringen op te halen uit eigen ervaringen of die van familieleden. Aanvang 13.30 uur bij het oude stadhuis op de Grote Markt. Graag hiervoor aanmelden via telefoonnummer: 06 3454 0835 of e-mail: malovl@home.nl. voor 12 september.

- Zaterdagmiddag 21 september (WAD): Beweegbeurs voor ouderen in de Raayberg ism Dementievriendelijke Gemeente en diverse verenigingen. Doel is het promoten van het zo belangrijke bewegen bij ouderen, mensen met dementie en hun naasten door middel van informatie en presentatie. Verenigingen, organisaties, gezondheidszorginstellingen vertellen en laten zien welke mogelijkheden er in de stad zijn om actief in beweging te blijven: zingen, musiceren, dansen, tennissen, onder begeleiding van fysiotherapeuten trainen, stoelyoga, et cetera. Er is live muziek van amusementsband Expreszo en een optreden van het koor Bittere Tranen.
- Zaal open om 13.30 uur; einde 16.30 uur.

ALZHEIMERCAFÉ RUCPHEN

- Ter gelegenheid van Wereld Alzheimerdag wordt er in Rucphen op zondag 29 september gewandeld voor het goede doel: Alzheimer Nederland. De Road Runners, de wandelclub uit Sint Willebrord, heeft een mooie boswandeling uitgezet over drie afstanden: 5, 10 en 15 kilometer. Starttijd: 9.00 uur. Deelname kost 5 euro. De opbrengst gaat naar Alzheimer Nederland. De deelnemers krijgen een Alzheimer-speldje.
- Alle vrijwilligers van Alzheimer West-Brabant mogen meewandelen.

ALZHEIMERCAFÉ WOENSDRECHT

- In het Kloosterhof in Hoogeheide wordt op 28 september het ‘Weet je nog Festival, om nooit te vergeten’ gehouden. Het duurt van 12.00 tot 16.00 uur.
- Deze middag vol informatie, ontspanning, muziek en herinnering is er voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en familie, maar ook voor buurt- en dorpsgenoten, ondernemers, winkeliers, horecaondernemers en iedereen die meer wil weten over dementie.
- Ook op 28 september of wellicht een week eerder worden de dementiekoffer en dementheek (GeheugenHuis) gepresenteerd.


De leden van het bestuur van Alzheimer Nederland, afdeling West-Brabant zullen proberen links en rechts hun gezicht te laten zien tijdens de belangrijke evenementen.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu